Tidigare projekt

Matbord

Den ursprungliga planen var att försöka få tag på gamla, slitna golvplankor till skivan. Sådana finns till salu om man kan tänka sig att åka till Övertorneå eller något i den stilen. Dessutom skulle jag blivit tvungen att kapa dem i rätt längd och då hade jag fått färska snittytor vilket skulle sabotera känslan av gamla plankor. Alltså, vad göra i stället?

Jag började studera ämnet 'antikbehandling av trä' och hittade en del material. Bland annat stod att man skulle behandla träet med en lösning av Järnvitriol (järnsulfat) som påskyndar processen när obehandlat trä grånar. Jag hade bestämt mig för att bygga ett bord på 1X3 meter och fick tag på 6 meter långa reglar (45X195 mm) i klassen 'konstruktionsvirke' vilket innebär att trät är torkat och att risken för att det ska slå sig är minimal.

Jag kapade till 3-metersbitar, slipade till ändarna och fräste upp spår för att få in en spontlist och slog ihop skivan. Sedan plockade jag fram ett par rostfria kättingar och slog mot skivan för att få den att se sliten ut. Jag hackade också i den med en syl för att simulera maskangrepp. Och därefter blandade jag till Järnvitriol och behandlade skivan ett par, tre gånger. Det är mycket möjligt att trät grånar efter några månader utomhus, men när man väl har kommit igång med ett bygge av det här slaget, vill man att det ska bli klart någon gång.

Nästa steg blev att köpa en påse silvergrå pulverbets av märket Herdins. Ah! Nu blev skivan gråbrun med en anstrykning av blått eller grönt, beroende på ljusförhållanden. Det blåa eller gröna kändes inte helt rätt men nyansen försvann med slutbehandlingen: Hårdvaxolja, tre strykningar. Nu skiftar skivan mellan grått, brun och honungsgult och har fått en fantastisk lyster. Dessutom är skivan lätt att torka av.

Hur skulle då underredet se ut? Det går inte att komma ifrån att Google är fantastiskt. Jag hittade ett bord på en auktionssida med ett underrede snarlikt detta. Även här har jag använt konstruktionsvirke men målat underredet i en ljusgrå kulör.
Spa-avdelning i villa på Ekerö

Det här var en typisk, tråkig gillestuga i souterrängplan på en villa byggd 1977. Familjen som bor där använde knappt utrymmet. I en annan del av källaren fanns toalett, bastu, dusch, ett minimalt och långsmalt utrymme för omklädning och med lite god vilja, relax.

Genom att flytta hela våtrumsdelen till den gamla gillestugan fick familjen plötsligt en spa-avdelning på ca 35 kvm. Dessutom revs den gamla bastudelen och hela det utrymmet plus en korridor blev till hemmabio med projektor och filmduk.

Hela projektet är ett fint exempel på hur bra det kan bli om man tänker 'utanför boxen'!Överst till vänster: Handfatet och bubbelkaret. Från karet har man sjöutsikt.
Överst till höger: Relax med öppen spis och generöst med plats för att ta ett glas bubbel eller en öl.
Nederst till vänster: Detalj som visar bänkskivan som bär upp handfatet. Designad och tillverkad av Bo Norgren.
Nederst i mitten: Dusch helt i mosaik med takdusch och avloppsränna i rostfritt.
Nederst till höger: Bastu med fönster och glasdörr. Ledlister och högtalare under överlaven.

Kolonistuga i Bromma


Sommarstuga i Wira Bruk